Bistro versus brasserie

Van kikkerbilletjes en stoofvlees in de bistro tot kreeftenbisque en eendenborstfilet in de brasserie: lekker eten kunnen gasten bij beiden. Hoewel de termen tegenwoordig door elkaar gebruikt worden, zit er van oudsher wel degelijk een verschil tussen de twee eetgelegenheden. 

Bistro

Informeel en laagdrempelig. Zo zou je een bistro (soms geschreven als bistrot) misschien het beste kunnen afzetten tot een restaurant. Het ligt eigenlijk een beetje tussen een restaurant en een kroeg in en beschikt over een bar. Andere termen voor bistro zijn: petit restaurant, eetcafé of – in België – een taverne.

De bistro komt oorspronkelijk uit Rusland: het Russische woord bystrò betekent ‘snel’ en de theorie gaat dat toen Franse soldaten in 1815 na de Napoleontische oorlogen terugkeerden uit Rusland, zij het concept met snelle gerechten voor het eerst introduceerden in Frankrijk. Daar waren tot dan toe alleen restaurants voor rijke burgers, maar voor de ‘gewone’ arbeider was de bistro een uitkomst. Grappig weetje: de eerste bistro’s in Nederland openden rond 1960.

Typisch bistro-gerechten: boeuf Bourguignon, escargots, rillettes met brood, uiensoep en crème brulée.

Brasserie

Een brasserie is een gelegenheid waar men wat kan eten en drinken. Een brasserie heeft ten opzichte van andere horecagelegenheden vaak een extravert karakter, waarbij verschillende personen in een open ruimte bij elkaar zitten.

De term brasserie is afkomstig uit het Frans en betekent zoiets als brouwerij. De brasserie stond van oudsher bekend als eet- én-drinkgelegenheid. Anders dan in een restaurant, ga je hier ook gewoon een glaasje wijn drinken met een hapje, in plaats van een hele maaltijd of menu. Vaak wordt een brasserie daarnaast gekenmerkt door een grote open ruimte met veel spiegels, waar je à la carte eet. 

Typische gerechten uit de brasserie zijn vergelijkbaar met die van een bistro, maar soms met wat luxere ingrediënten: ossenhaas, frites, mosselen, kreeftenbisque, ganzenlever en zalmfilet bijvoorbeeld.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn